♦ білі крапочки або лусочки на верхньому боці шапки;
♦ лусочки на нижній частині ніжки;
♦ різке, яскраво виражене стовщення біля основи ніжки;
♦ плівка під шапкою (за винятком опеньок, маслюків і печериць, які є їстівними грибами);
♦ нижня поверхня шапки — рожева або червонувата.
Головними ознаками отруєння грибами є розлади зору, марення, галюцинації, судоми.
Під час збирання грибів слід уміти відрізняти отруйні гриби від їстівних. Надто отруйні: бліда поганка, мухомор, жовчний гриб, несправжні лисички й несправжні опеньки. Бліді поганки трохи схожі на шампіньйони, але в блідої поганки нижній бік шапки зеленувато-білий, а в шампіньйонів — рожевий.
Мухомор легко впізнати за яскраво-червоною з білими плямами шапкою. Інколи трапляються мухомори із сірими капелюшками.
Жовчний гриб (гірчак) та чортів гриб схожі на білий, але верхня частина їх ніжки вкрита малюнком у вигляді чорної або темно-сірої сіток, а м'якоть на зламі червоніє. Несправжні лисички схожі на лисички їстівні, але їхні шапки рівні, червоно-оранжеві, а не світло-жовті, як у їстівних, а з надламаної шапки лисички виділяється білий сік.
Збираючи опеньки, уважно оглядайте їх ніжки. В їстівних є кільце з плівки, а в несправжніх такої плівки немає, а пластинки під шапкою зеленкуваті.
Щоб не отруїтися грибами, будьте уважні під час їх збирання. Якщо знайдений гриб схожий на отруйний, якщо ви сумніваєтеся в його їстівності, краще не беріть такий гриб. У будь-якому випадку всі гриби, які ви назбирали, покажіть дорослій людині. Дуже старі плодові тіла їстівних грибів теж можуть бути отруйними.
Бліда поганка — смертельно отруйний гриб. Шапка зеленкувата, жовтувата, біла, а плівчасті залишки покривала на ній бувають рідко коли. Пластинки до висихання грибу — білі. Ніжка біла, з ніжним кільцем; унизу подібна на бульбу, з піхвою. М'якуш і споровий порошок — білі. Бліду поганку легко сплутати з печерицями, зеленушками та сироїжками.
Трапляються неспецифічні отруєння їстівними грибами, які акумулювали трупну отруту, хімічні речовини, отрутохімікати, радіонукліди, які потрапили в зони їхнього росту.
Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевно, що вони їстівні.
Гриби, яких ви не знаєте або які викликають у вас сумнів, не кладіть до кошика й куштуйте сирими.
Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основи ніжки подібне до бульби потовщення, піхву (як у червоного мухомора), не куштуйте їх.
Коли збираєте пластинчасті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не припуститися помилки, про яку згадано в попередньому пункті.
Збираючи для засолювання вовнянки, чорнушки, грузді, підгрузді та інші гриби, що виділяють молочний сік, обов'язково вимочіть їх і добре виполощіть у холодній воді, аби вимити гірку, шкідливу для шлунку речовину. Те саме слід зробити з валуями й сироїжками, що мають їдкий, гіркий присмак, та зі свинушками.
Назбиравши сморжів і зморшків, не забувайте, що їх неодмінно слід перекип'ятити (7-10 хв) у воді, щоб виварити отруту; воду після кип'ятіння вилити.
Ніколи не збирайте і не їжте грибів зморщених, червивих, зіпсованих.
Не їжте сирих грибів.
Якщо ж натрапите в лісі на бліду поганку, краще знищте її. Червоний мухомор залиште для лосів.
У печериць (щоб не переплутати їх з блідою поганкою) звертайте увагу на колір пластинок. У їстівного гриба пластинки с віком рожевіють, стають пурпурно-бурого кольору, а у поганок вони білі.
Не збирайте грибів поблизу доріг, у парках і дворах. Гриби накопичують отруйні речовини та стають непридатними для вживання в їжу.
Не можна їсти гриби дітям віком до 14 років. Вони можуть отруїтися навіть їстівним грибами.
Гриби слід піддавати обробці в день збирання або, принаймні, наступного ранку.
♦ отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний (отруйні гриби мають як приємний, так і неприємний запах; бліда поганка пахне майже так, як і печериця);
♦ усі гриби в молодому віці — їстівні;
♦ личинки комах, черви й слимаки не чіпають отруйних грибів (личинки та слимаки поїдають як отруйні, так і їстівні гриби);
♦ опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніють, якщо в каструлі є отруйні гриби (потемніння срібних предметів залежить від хімічного впливу на срібло амінокислот, що містяться як в їстівних, так і в отруйних грибах);
♦ цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, з-поміж яких є отруйні (побуріння або почорніння цибулі й часнику залежить від наявності в грибах ферменту тирозинази, що міститься як в їстівних, так і в отруйних грибах);
♦ отрута з грибів видаляється після кип'ятіння впродовж кількох годин;
♦ сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах;
♦ молоко скисає від наявності ферменту на зразок пепсину й органічних кислот, що можуть міститися як в їстівних грибах, так і в отруйних.
Друга група — отруєння блідою поганкою і близькими до неї видами грибів; виявляється через 8-24 год; раптовий біль у животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, висока ймовірність смертельних наслідків.
Третя група — отруєння мухоморами; виявляється через 30 хв-6 год; з'являється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць; рідко коли настає смерть.
Четверта група — отруєння опеньками несправжніми, жовчним і чортовим грибами та неспецифічне отруєння їстівними грибами внаслідок неправильного приготування, зберігання та заготівлі; відсутні загальні ознаки отруєння, що виявляється через ЗО хв-2 год розладом шлунково-кишкового тракту.
У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі загальні ознаки недуги: біль у животі, розлад шлунку, нудота, блювота, загальна слабкість. Спостерігається також зміна зіниць: одна звужується, друга — розширюється. Трапляється, що у хворого з'являються зорові та слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження настає втрата свідомості, при цьому спостерігається посмикування деяких м'язів, найчастіше — обличчя і пальців рук.
Навіть у разі легкого отруєння грибами слід негайно звернутися за медичною допомогою або відправити хворого до лікарні. Часто від того, наскільки швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. Дещо можна зробити для хворого до того, як прийде лікар. Насамперед потрібно прикласти до живота і ніг грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, слід якнайшвидше промити шлунок: дати хворому випити три-чотири склянки солоної води, а тоді викликати блювоту. Процедуру необхідно повторити кілька разів.
Після цього рекомендується дати хворому міцного чаю, кави або молока. Але поки не прийде лікар — не годувати. І, звичайно ж, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцет, бо вони сприяють усмоктуванню отрути. Щоб з'ясувати причини отруєння, слід зберегти рештки грибів.
1) Збирайте лише ті гриби, які добре знаєте.
2) Ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби.
3) Добре знайте відмітні ознаки їстівних та отруйних грибів.
4) Не збирайте жодних грибів поблизу залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон.
5) Не купуйте на базарах сумішей грибів у різних формах — як грибну ікру, салати, пироги з грибами та інші вироби з подрібнених грибів.
6) Не робіть домашньої заготівлі грибів у герметичній упаковці, щоб уникнути захворювання на ботулізм.
7) Будь-яку заготівлю грибів для зберігання робіть виключно у відкритому посуді під марлею або папером.
8) Обов'язково перевіряйте гриби на радіоактивність.
9) Сушіть лише певні види грибів, такі, як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий.
10) Не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.
1) Які ви знаєте їстівні рослини, що ростуть у вашій місцевості та які в екстремальній ситуації можна вживати в їжу?
2) Назвіть отруйні рослини, що ростуть у вашій місцевості. Збираючи лікарські рослини, не слід забувати і про отруйні. їх
так само, як і гриби, потрібно добре знати і не чіпати.
Найчастіше трапляється блекота чорна, дурман звичайний, беладона. Частіше за інших зустрічається блекота чорна. Брудно-білі пелюстки її квіток укриті мережею фіолетових жилок. Клейко-пухнасте стебло блекоти має неприємний запах. Отруйною є вся рослина. У разі отруєння з'являється головний біль, прискорене серцебиття, утруднене дихання, сильне нервове збудження, розширюються зіниці, у роті відчувається сухість. Блекоту та інші отруйні рослини не слід брати до рук.
Гострі отруєння рослинами спостерігаються зазвичай у теплу пору року серед туристів, які вживають незнайомі рослини в їжу, або серед дітей, які відпочивають у літніх таборах або на дачах.
Інколи гострі отруєння рослинами можуть виникати внаслідок самолікування, коли люди вживають екстракти й відвари трав. Деякі отруйні рослини спричиняють сильні опіки шкіри та слизових оболонок, а також алергічні реакції в разі контакту з ними.
В Україні ростуть такі отруйні рослини: беладона, блекота, дурман, паслін, цикута, болиголов, чемериця, вороняче око, вовчі ягоди та ін.
♦ обходьте стороною невідомі рослини;
♦ не вживайте невідомі рослини в їжу;
♦ не дозволяйте дітям самостійно збирати ягоди;
♦ не вживайте екстракти трав, що виготовлені без узгодження з лікарем;
♦ не збільшуйте самостійно дозу екстрактів та відварів, призначених лікарем;
♦ якщо ви вирушаєте в подорож, не забудьте захопити із собою аптечку першої допомоги.
Отрути рослинного походження дуже ушкоджують органи травлення.
Симптоми отруєння з'являються через 1-2 год.
Виникають нудота, блювота, пронос.
Значне зневоднення організму спричиняє загальну слабкість.
У разі отруєння ягодами блекоти з'являються запаморочення та галюцинації.
Дотримуйтесь принципів надання допомоги в разі пероральних отруєнь.
Постраждалому дайте активоване вугілля, сорбенти. Покладіть постраждалого в ліжко. Викличте «швидку медичну допомогу».
Отруєння рослинною отрутою (отруйними ягодами, рослинами тощо)
Дати потерпілому випити одну-дві склянки води (на склянку води дати 1/2 чайної ложки кухонної солі).
Викликати блювоту.
Повторити цю процедуру п'ять-шість разів, після чого потерпілий повинен з'їсти 100 г чорних сухарів або прийняти три-чотири таблетки активованого вугілля.
Прийняти проносне (сірчанокислий натрій або сірчанокислу магнезію (30-50 г), розведені в 1/2 склянки води).
У разі збудження покласти на голову холодний компрес, залишити потерпілого в ліжку.
У випадку непритомності покласти постраждалого (якщо він сидить, то опустити голову донизу), ноги підняти. Дати випити міцного теплого чаю.
У разі зупинки подиху й серця робити штучне дихання й негайно викликати лікаря.
Не меншу, ніж інфекційні захворювання, небезпеку для здоров'я людини становлять отруєння продуктами харчування, водою, перш за все в теплу пору року.
Харчові отруєння — це тяжкі захворювання системи травлення й усього організму. Причиною їх виникнення є порушення правил гігієни — брудні руки, фрукти й овочі, уживання несвіжих харчових продуктів, отруйних грибів і рослин.
діарея (пронос), нудота, блювота, біль у животі, підвищення температури тіла, сильна остуда, загальна слабкість; ослаблення зору, розлади функцій язика та глотки, запаморочення, головний біль. Можливі випадки ураження центрів дихання та серцевої діяльності, що нерідко призводить до смерті людини.
Викличте «швидку допомогу». До приїзду лікарів:
♦ для промивання шлунку закип'ятіть та остудіть 5-6 л води (а в разі тяжкого отруєння — 10-12 л, тобто ціле цебро);
♦ шлунок можна промивати простою теплою кип'яченою водою, але краще розчинити в ній речовини, які знезаражують шлунковий уміст і сприяють нейтралізації токсинів.
Розчиніть кристали калій перманганату у воді, щоб утворився насичений темний розчин.
Відфільтруйте одержаний концентрат марганцю, пропустивши розчин через кілька шарів марлі.
Долийте концентрат у воду для промивання, щоб одержати блідо-рожевий розчин. Не намагайтесь приготувати більш концентрований розчин марганцю — можна спричинити опік слизової оболонки стравоходу та шлунка.
Зробіть розчин: столова ложка соди або кухонної солі на 1 л води.
Додайте в рідину для промивання трохи настояного або процідженого через кілька шарів марлі чаю, щоб вода трохи пожовтіла.
Розведіть у кип'яченій воді чотири-п'ять упаковок активованого вугілля (кожна з них містить по десять 0,5-грамових пігулок) і додайте дві столові ложки суспензії (отриманий розчин води з часточками активованого вугілля) у кожну склянку рідини для промивання. Потерпілий повинен випити близько трьох-чотирьох склянок розчину.
Якщо біль у шлунку дуже сильний, а сама думка про їжу викликає нудоту — утримайтесь від її уживання впродовж 24-36 год. Для хворого пі лунка й кишечнику спокій — найкращі ліки.
Коли термін лікувального голодування мине, починайте їсти маленькими порціями через кожні 3-4 год.
ª Ніколи не куштуйте незнайомі рослини та гриби.
ª Пам'ятайте: з'ївши отруйну рослину або гриб, можна отруїтися!
ª Отруйна рослина може бути дуже привабливою на вигляд.
ª Навчіться відрізняти отруйні гриби від їстівних.
ª Пам'ятайте: у грибів є небезпечні отруйні двійники.
ª Бережіться блідої поганки! У ній міститься найсильніша з усіх грибних отрут. З'їдений шматочок блідої поганки сильніший за укус змії.
ª Запам'ятайте: найпростіший спосіб уникнути грибних отруєнь — збирати лише ті гриби, які вам добре відомі.
ª Пам'ятайте: дотримуючись правил безпеки, ви зберігаєте своє здоров'я і своє життя!
Мова йтиме не лише про пральні порошки та мийні засоби. А почнемо ми... з харчових продуктів.
Зазирнемо в кухню. Майже в кожної господарки в кухонній шафці зберігається оцет або оцтова есенція. Користуються оцтом не щодня, тому трапляється, що етикетка відклеюється від пляшки. Мама про це пам'ятає, вона точно знає, що ось у цій пляшечці — оцет, а білі дрібочки от у цій баночці без етикетки — лимонна кислота. Який з цього слід зробити висновок? Дуже простий: не пийте й навіть не куштуйте нічого з пляшок і банок, у вмісті яких ви не впевнені, як кажуть, на всі сто.
Ще на кожній кухні можна знайти засіб для миття посуду, порошок або гель для чищення мийки та плити. Можливо, десь там же стоїть рідина для миття скла. Усі ці засоби допомагають підтримувати чистоту в домі, але користуватися ними потрібно дуже акуратно. По-перше, використовувати їх слід чітко за призначенням. По-друге, слід обов'язково дотримуватися інструкцій на етикетці. І якщо там написано: «Уникати контакту зі шкірою», отже, цим засобом можна користуватися, лише вдягну впій гумові рукавички. Повірте на слово, хімічний опік — це дуже боляче!
Тепер вирушимо до ванної кімнати, оскільки порошки та інші засоби для прання — відбілювачі, кондиціонери для білизни — зазвичай зберігаються саме там. А також засоби для чищення сантехніки — дуже їдкі та шкідливі для шкіри. Усе? А от і ні! Ще у ванній знаходяться різні мамині шампуні, лаки для волосся, дезодоранти, татові одеколони, засоби для гоління. Гарні баночки, пляшечки, тюбики. їх узагалі не слід торкатися. Не тому, що батьки лаятимуть, просто всі ці засоби призначені для дорослих, розраховані на шкіру дорослої людини.
У кожному домі можна знайти банки та пляшки з фарбами й розчинниками, клей та інші незамінні під час ремонту, але токсичні, речовини. Тохікоп грецькою — «отрута». Токсичні речовини небезпечно навіть нюхати — можна отруїтися! Урешті-решт, потрібно пам'ятати, що багато які з цих речовин і навіть їх пари легко загоряються, тому всі ємності необхідно тримати щільно закоркованими. І в жодному разі не користуватися поруч із ними сірниками або запальничкою.
Бурхливий розвиток хімічної промисловості в нашій країні призвів до значного поширення різноманітних хімічних речовин на виробництвах, у сільському господарстві й побуті. У зв'язку з цим населення стикається з величезною кількістю різноманітних хімічних речовин, багато з яких реально або потенційно токсичні для людей та тварин.
Однією з важливих умов виробництва й застосування нового препарату є нешкідливість або незначна токсичність його для людини.
У наглій країні кожен новий хімічний препарат ретельно перевіряють і випробовують для визначення ступеня небезпеки для людини й природи. Ця робота контролюється санітарно-епідеміологічною службою Міністерства охорони здоров'я України. Так, питаннями побутової хімії опікується спеціальне управління з побутової хімії, питаннями застосування отрутохімікатів (пестицидів у сільському господарстві) — спеціальний комітет з вивчення й регламентації отрутохімікатів Міністерства охорони здоров'я України, питаннями виробництва і застосування нових лікарських препаратів — Державний фармакопейний комітет і т. д.
Отже, спеціальний і суворий контроль над хімізацією запобігає виготовленню й застосуванню тих хімічних речовин, що можуть вплинути на людину й навколишнє середовище.
Упровадження у виробництво й використання за призначенням будь-якої хімічної речовини супроводжуються обов'язковими санітарно-гігієнічними правилами, а також правилами техніки безпеки, що викладаються у спеціальних інструкціях. Вони мають виконуватися всіма людьми, зайнятими на виробництві, у транспортуванні й застосуванні тих чи інших хімічних речовин.
Виконання вимог, передбачених правилами, суворо контролюється санітарним наглядом і відповідальними за охорону праці й техніку безпеки. Хімічні речовини, уживані в побутових цілях, забезпечуються короткою інструкцією, дотримання якої гарантує безпеку препарату. Недотримання правил використання хімічних препаратів, порушення санітарно-гігієнічних вимог, особиста необережність, недбалість або недбалість під час транспортування чи використання цих препаратів можуть спричинити шкідливі наслідки для здоров'я або смерть у результаті отруєння. В одних випадках це стосується тих, хто має безпосередній контакт з хімічними речовинами під час роботи, в інших — тих, хто випадково стикається з тим чи іншим хімічним препаратом.
Питома вага смертельних наслідків і захворювань через різноманітні отруєння все ще досить велика. Нерідко причиною отруєння є недостатні знання про шкідливість тих чи інших хімічних речовин.
Хімічні засоби, використовувані для боротьби зі шкідниками та збудниками хвороб культурних рослин; а також для знищення бур'янів, отримали назву отрутохімікатів, або пестицидів.
Отрутохімікати використовуються не лише у великих колективних господарствах. Вони широко застосовуються на присадибних ділянках і в побуті. Мабуть, немає жодної родини в місті й селі, яка не користувалася б певними отрутохімікатами, придбаними для побутових цілей. З цих причин стикання людей з отрутохімікатами надзвичайно поширене.
Отрутохімікати (пестициди) виготовляють і застосовуються в газоподібному, рідкому або твердому стані для обприскування полів, садів, городів, виробничих і побутових приміщень. У більшості випадків отрутохімікати застосовуються не в чистому вигляді, а в суміші з наповнювачами (тальком, крейдою, вапном) у водних розчинах або масляних емульсіях.
Причинами отруєння отрутохімікатами є недбалість, недотримання санітарно-гігієнічних правил під час зберігання, транспортування й використовування хімічних препаратів або роботи з ними. Такі отруєння найчастіше спостерігаються в людей, які перевозять, розфасовують, вантажать отрутохімікати або безпосередньо працюють з ними, протруюючи насіння, обприскуючи рослини, дезінфікуючи або дератизуючи приміщення тощо. Запобігання цим отруєнням передбачається спеціальними правилами та інструкціями.
Спостерігаються також випадкові отруєння людей, не пов'язані з роботою з отрутохімікатами. Ці отруєння трапляються внаслідок потрапляння до організму отрутохімікатів з їжею або водою, наприклад, у разі вживання в їжу протруєного зерна, забруднених отрутохімікатами продуктів харчування або води тощо. Випадкові отруєння виникають унаслідок недбалого поводження з отрутохімікатами під час перевезення та зберігання препаратів і тари з-під них або недбалості людей, які використовують отрутохімікати для обробки присадибних ділянок чи в побуті.
Можливе також отруєння отрутохімікатами в результаті поступового накопичення їх у продуктах харчування. Наприклад, у разі поїдання тваринами трави, обробленої ДДТ, або згодовування їм сіна й силосу, отриманих з рослин, оброблених ДДТ, цей препарат переходить у молоко, а потім — у масло, де його концентрація стає вищою, оскільки ДДТ добре розчиняється в жирах. У таких випадках ДДТ можна також виявити в м'ясі та інших продуктах, отриманих після забою худоби, у яйцях і м'ясі птиці. Щоб уникнути переходу ДДТ у продукти тваринництва, не допускається випас молочної та забійної худоби на пасовищах, оброблених препаратами ДДТ, гексахлорану та іншими стійкими отрутохімікатами, а також згодовування худобі бадилля картоплі й буряка, оброблених цими препаратами.
Отрутохімікати можуть залишатися на овочах, фруктах і ягодах, тому заборонено обробляти будь-якими отрутохімікатами полуницю і малину після цвітіння, овочі, плодово-ягідні насадження.
Санітарний нагляд суворо контролює вміст отрутохімікатів у продуктах харчування й у разі перевищення припустимих кількостей забороняє реалізацію таких продуктів. Керівники приватних і колективних господарств зобов'язані суворо стежити за дотриманням інструкцій і приписів щодо застосування отрутохімікатів, а, відправляючи харчові продукти для реалізації, указувати в сертифікатах назву препарату, дату і способи обробки отрутохімікатами культур, з яких ці продукти вироблено.
До організму людини отрутохімікати можуть потрапити крізь шкіру, слизові оболонки, дихальні шляхи й через шлунково-кишковий тракт.
Крізь неушкоджену шкіру до організму людини можуть проникнути такі отрутохімікати, як гексахлоран, гранозан, метафос, хлорофос, тіофос, оксаметил, анабазин, ДДТ та ін. Це пов'язано з тим, що зазначені препарати добре розчиняються в жирі, який виділяється на поверхню шкіри сальними залозами. Крізь ушкоджену шкіру (садна, подряпини, рани, виразки) отрутохімікати проникають швидше.
Надто небезпечно за наявності саден, подряпин і ран працювати з такими отрутохімікатами, як анабазин-сульфат, нікотин-сульфат, тіурам та деякими іншими.
Через дихальні шляхи потрапляють отрутохімікати, що застосовуються в газоподібному, пароподібному, пилоподібному станах, наприклад, під час окурювання й обприскування приміщень і рослин тощо, коли забруднюється повітря, яким дихає людина.
На завершення можна сказати, що неправильне поводження з хімічними речовинами становить чималу загрозу здоров'ю людей.
(амоніакова вода, нашатирний спирт, пральний порошок, препарати для миття посуду, ванн, шибок тощо)
♦ викликати лікаря й вивести потерпілого на свіже повітря, зняти з нього забруднений одяг, тепло вдягти в незаражений одяг;
♦ у разі потрапляння на шкіру препаратів побутової хімії змивати їх рясним струменем води впродовж 5-7 хв;
♦ у випадку потрапляння в очі промивати їх струменем води впродовж 10-30 хв, закапати 30% -й розчин альбуциду або чайної заварки;
♦ у разі потрапляння препарату всередину дати випити одну-дві склянки молока або холодної води, ужити в їжу рослинну олію.
Ртуть — метал сріблясто-білого кольору, за звичайних умов — дуже рухлива рідина, що внаслідок удару розділяється на дрібні кульки, у 13,5 разів важча за воду. Температура плавлення — +38,9 °С. У разі підвищення температури випар ртуті збільшується. Пари ртуті та її сполук дуже отруйні. У випадку потрапляння до організму людини через органи дихання ртуть акумулюється й залишається там на все життя.
Визначена максимальна припустима концентрація парів ртуті: для житлових, дошкільних, навчальних і робочих приміщень — 0,0003 мг/м3; для виробничих приміщень — 0,0017 мг/м3. Концентрація парів ртуті в повітрі понад 0,2 мг/м3 спричиняє гостре отруєння організму людини.
Симптоми гострого отруєння проявляються через 8-24 год: починаються загальне нездужання і головний біль, підвищується температура, згодом — біль у животі, розлад шлунка, біль у яснах. Хронічне отруєння є наслідком вдихання малих концентрацій парів ртуті впродовж тривалого часу. Ознаками такого отруєння є зниження працездатності, швидка стомлюваність, ослаблення пам'яті й головний біль; в окремих випадках можливі катаральні явища у верхніх дихальних шляхах, кровотеча ясен, легке тремтіння рук і розлад шлунка. Тривалий час жодних ознак може й не спостерігатися, але потім поступово підвищується втомлюваність, слабкість, сонливість; з'являються головний біль, апатія й емоційна нестійкість; порушується мовлення, тремтять руки, повіки, а в тяжких випадках — ноги й усе тіло. Ртуть уражає нервову систему, а тривалий її вплив спричиняє навіть божевілля.
Якщо в приміщенні розбито ртутний градусник:
♦ вийдіть з приміщення та виведіть усіх людей, насамперед дітей, інвалідів, людей похилого віку;
♦ відчиніть навстіж усі вікна в приміщенні;
♦ максимально ізолюйте від людей забруднене приміщення, щільно зачиніть усі двері;
♦ захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов'язкою;
♦ негайно починайте збирати ртуть: збирайте спринцівкою великі кульки та скидайте їх у скляну банку з розчином (2 мг калій перманганату на 1 л води), дрібніші кульки збирайте щіточкою на папір і також скидайте в банку. Банку щільно закрийте кришкою. Використання пилососа для збирання ртуті — забороняється;
♦ вимийте забруднені місця мильно-содовим розчином (400 г мила й 500 г кальцинованої соди на 10 л води) або розчином калій перманганату (20 г на 10 л води);
♦ ізолюйте приміщення після обробки так, щоб воно не було з'єднане з іншими приміщеннями, і провітрюйте;
♦ утримуйте в приміщенні, по можливості, температуру не нижче від +18...+20 °С для скорочення строків обробки впродовж проведення всіх робіт;
♦ почистіть і промийте міцним, майже чорним розчином марганцівки підошви взуття, якщо ви наступили на ртуть.
Якщо ртуті розлито більше, ніж у градуснику:
♦ зберігайте спокій, уникайте паніки;
♦ виведіть з приміщення всіх людей, надайте допомогу дітям, інвалідам і людям похилого віку — вони підлягають першочерговій евакуації;
♦ захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов'язкою;
♦ відчинить навстіж усі вікна;
♦ ізолюйте максимально забруднене приміщення, щільно закрийте всі двері;
♦ швидко зберіть документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі;
♦ вимкніть електрику й газ, загасіть вогонь у грубках перед виходом з будинку;
♦ негайно викличте фахівців через місцевий державний орган з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення. У крайньому випадку — зателефонуйте в міліцію.
Боротьба з великою кількістю ртуті та її парів — складна справа. Хіміки називають її демеркуризацією. Демеркуризація здійснюється двома способами:
♦ хіміко-механічним — механічне збирання кульок ртуті з подальшою обробкою забрудненої поверхні хімічними реагентами (після такого способу обробки приміщення потребує посиленого провітрювання);
♦ механічним — механічне збирання кульок ртуті з поверхні з наступною заміною підлоги, штукатурки або капітальним ремонтом будинку (цей спосіб може застосовуватися разом з хіміко-механічним).
Якщо ви виявите або побачите кульки ртуті в будь-якому іншому місці, будь ласка, негайно повідомте про це в місцеві органи з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення або в міліцію.
Головні характеристики
Безбарвний газ з різким запахом, легший за повітря, добре розчинний у воді (700 об'ємів газу віл води). Температура кипіння - 33 °С (скраплюється). Горючий, горить за наявності постійного джерела вогню. Пари утворюють з повітрям вибухонебезпечні суміші. Суміш, що містить від 14,5 до 26,8% амоніаку, у повітрі може вибухнути. Ємності можуть вибухати внаслідок нагрівання. У порожніх ємностях утворюються вибухонебезпечні суміші. Під час виходу в атмосферу димить. Транспортується в зрідженому стані.
Уражає органи дихання людини інгаляційним шляхом. Неприпустима концентрація становить 0,1 мг/л, смертельна — 7 мг/л за експозиції 30 хв.
Перші ознаки отруєння: почастішання серцебиття, порушення частоти пульсу, різь в очах, сльозотеча, нежить, кашель, утруднений подих. У разі потрапляння на шкіру спричиняє обмороження, сверблячку, печіння і почервоніння.
Засоби захисту: протигаз з фільтром (за концентрації 0,02 мг/л упродовж 1 год), протигаз-ізолятор, респіратор РПГ-67КД; засоби захисту шкіри — ОЗК, КЗП.
Вивести сторонніх, триматися з навітряного боку. У зону аварії входити лише в захисному костюмі й протигазі.
Сповістити про небезпеку місцеві органи цивільної оборони.
Дотримуватися заходів протипожежної безпеки. Евакуювати людей із зони, що зазнала небезпеки зараження отруйним газом. Зона евакуації — 5 км.
У разі пожежі ізолювати небезпечну зону. Якщо це не становить небезпеки, дати їй можливість догоріти. Не наближатися до ємностей, що палають. Охолоджувати ємності водою з максимальної відстані.
Гасити дрібно розпиленою водою, механічною піною з максимальної відстані.
У разі інтенсивного витоку дати газу випаруватися. Для осадження газу використати дрібно розпилену воду, для нейтралізації — 1-20 %-ві розчини сульфатної, нітратної, хлоридної кислот, а також воду. Норма витрат — 6-20 л на 1 л амоніаку.
Для надання першої допомоги винести ураженого на свіже повітря, дати зволожений кисень, забезпечити спокій, тепло. Шкіру і слизові оболонки промити водою (2 % -м розчином борної кислоти). В очі закапати альбуцид. На шкіру — примочки з 2 % -м розчином оцтової кислоти, а потім — дерматолову або фурацилову мазь. Ураженого госпіталізувати!
Головні властивості
За нормальних умов — газ жовто-зеленого кольору з різким подразливим специфічним запахом. За нормального тиску твердне за температури -101 °С і скраплюється за температури -34 °С. Важчий за повітря приблизно у 2,5 рази, тому скупчується в низинах, підвалах, тунелях і колодязях. Не горючий, горить за наявності постійного джерела вогню. Ємності можуть вибухати внаслідок нагрівання. Під час виходу в атмосферу димить. Заражає водойми.
Уражає органи дихання людини інгаляційним шляхом. Неприпустима концентрація — 0,01 мг/л, смертельна — 0,1 мг/л за експозиції 1 год. Подразнює шкіру і слизові оболонки.
Перші ознаки отруєння: різкий загрудинний біль, розлади координації рухів, задишка, різь в очах, сльозотеча, сухий кашель, блювота. Зіткнення з хлором спричиняє опіки слизової оболонки дихальних шляхів, шкіри, очей.
Засоби захисту: протигаз з фільтром (за концентрації 0,001 мг/л упродовж 30 хв); протигаз-ізолятор; засоби захисту шкіри — ОЗК, КЗП.
Вивести сторонніх, триматися з навітряного боку. У зону аварії входити лише в захисному костюмі й протигазі. Сповістити про небезпеку місцеві органи цивільної оборони. Уникати низьких місць. Евакуювати людей із зони, що зазнала небезпеки зараження отруйним газом. Зона евакуації — 10 км.
У разі пожежі надягти повний комплект захисного одягу. Не наближатися до ємностей що горять. Охолоджувати ємності водою з максимальної відстані. Гасити всіма підручними засобами.
У разі інтенсивного витоку для осадження газу використати розпилену воду. Для нейтралізації використати воду, вапняне молоко, розчини соди або каустику (60-80 % і більше). Витрати — 2 л на 1 кг хлору. Не можна використовувати водні розчини амоніаку.
Заходи першої допомоги: винести ураженого на свіже повітря, дати зволожений кисень. За необхідності зробити штучне дихання. Шкіру, слизові оболонки промити 2 % -м содовим розчином.
Швидко випрати білизну, вивести плями, позбутися небажаних комах удома й на дачі. У цих повсякденних турботах завжди незамінними є різні порошки, розчини й розчинники, емульсії, таблетки та інші засоби. Але крім видимої користі, їх застосування приховує й небезпеку. Щоб уникнути неприємностей, нагадаємо кілька правил.
Зберігати отрутохімікати слід лише у стандартній тарі, у герметичних, щільно закоркованих флаконах з етикетками.
Для роботи з пестицидами слід виділити окремий посуд.
Працювати з побутовими інсектицидами рекомендується в окулярах і пов'язці, що надійно закриває рот і ніс.
Після обробки приміщення інсектицидами його слід ретельно впродовж кількох годин провітрити.
Завершивши роботу з дезінсектицидами, потрібно ретельно вимитися з милом, змінити спіднє.
Якщо у квартирі живуть люди, які страждають на бронхіальну астму, серцево-судинні й нервово-психічні захворювання, не можна користуватися фосфорорганічними пестицидами (хлорофосом, карбофосом).
ª Викликати лікаря, а до його приходу спробувати точно встановити причину погіршення стану ураженого.
ª Забезпечити потерпілому надходження свіжого повітря.
ª Зняти з нього заражений одяг.
ª Промити йому очі, рота й носа розчином питної соди.
ª Покласти в ліжко без подушки, краще на живіт, повернувши голову вбік.
Якщо причину точно відомо, то:
ª у разі отруєння хлорофосом або карбофосом можна дати потерпілому випити чотири-шість склянок 2 % -го розчину питної соди;
ª у випадку отруєння засобами, що містять препарати Меркурію й Арсену, дати молока, два-три яєчні білки.
Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.